Facebook
Twitter
In English

Loppukevään ja alkusyksyn into ja kovat puheet “ens kaudella mä pelaan liigaa ihan varmasti” on vuosien varrella useasti nähty eri seuroissa. Ja siitähän usein seuraa, että Liigaan ilmoitetaan liian monta joukkuetta. Ja joulun jälkeen raavitaan kaikki mahdolliset pelaajat kierrokselle, viimeiset aamun nakkikoppijonosta, jotta ei tarvitse luovuttaa pelejä tai sitten luovutetaan. Pitkät matkat ja pohjolan synkkä talvi tekevät tepposet joka kerta ja tämä tiedetään vuosien kokemuksella. Kauden 2015-16 liigoissa nähtiinkin vain yksi joukkue Oulusta, OSK:sta, miesten 2. divisioonassa.

Pelaajia kaupungissa kutenkin riittää, Nallisportin 5 ja Hukan 3 kenttää ovat iltaisin hyvinkin täynnä. Ja seurojakin on kolme OSK, KoomaSq ja Pökeltäjät. Ongelma on, että junnut pelaavat Nallisportissa ja suurin osa harrastelijoista, joita junnut kaipaisivat peliseuraksi, Hukassa. Jotain pitäs keksiä?

Syyskuussa 2016, pienen ideariihen jälkeen, päätettiin laittaa pystyyn Oulun oma liiga, Oulun Squashliiga. Sääntöjä sorvattiin niin, että homma toimisi vielä joulun jälkeenkin eli otettiin pois sellaisia sääntöjä, jotka on koettu haitallisiksi. Sääntömuutokset liiton sääntöihin verrattuna.
1) Pelipäiväksi valikoitui keskiviikko, koska silloin suurin osa porukkaa on paikalla ja viikonloppumenot eivät haittaa.
2) Kolmen hengen joukkueet, koska kaikilla on varmaan se 2 kaveria ainakin, toivottavasti. Kaikilta ilmoittautuneilta joukkueilta vaadittiin kuitenkin 4 nimeä, jotta kaikilla on jo valmiiksi katsottuna yksi varapelaaja.
3) Joukkueeseen ”lukittuminen” tapahtuu vasta kun eka peli on pelattu eli ”vapaita” pelaajia on mahdollisimman paljon.
4) Ainut rajoitus joukkueen koonnissa oli, että ”Oulun TOP 5” pelaajat pitää pelata eri joukkueissa (ja tasoltaan vastaavat myös). Näin kaikki saavat järkeviä otteluita.

Liigaan ilmoittautui nopeasti 7 joukkuetta; Ennakkosuosikit, Pelhon Ponsi, Tohtori ja Pojat, Ohukaiset ja Paksukainen, Kyllä Lähtee, Pidä Tunkkis ja Pökeltäjät eli maksimimäärä. Talousasiat sovittiin yksinkertaisesti niin, että OSK hoitaa Nallisportin kierrosten kulut ja KoomaSq/Pökeltäjät Hukan kierrosten kulut. Näin päästiin helposti alkuun.

Lokakuun lopussa aloitettiin ekalla kierroksella Nallisportissa ja hommahan toimi. Paljon hyviä vääntöjä ja yllätyksiä peleissä (kaikille joukkueille kaksi peliä / kierros), hyvä tunnelma ja kaikki pelit saatiin pelattua klo 18-20.30 välillä todella tiukalla aikataululla ja viidellä kentällä.

Toinen kierros Hukassa marraskuussa toikin muutaman toiveen ja haasteen. Kolmella kentällä ei pelit toimikkaan kolmessa tunnissa, joten otettiin tunti lisää eli pelit 17-21. Tämä mahdollisti myös sen toiveen, että oman joukkueen pelit ovat samalla kentällä peräkkäin. Ja homma toimi entistä paremmin, porukka viihtyi hallilla ja kenelläkään ei ollut kiire. Säännöt osoittivat toimivuutensa, koska melkein n.50% pelaajista vaihtui ja uusia pelaajia saatiin mukaan.

Kolmas kierros, Nallisport ja tammikuu, onko porukka pysynyt mukana joulun yli? Kyllä vaan, runkosarjan viimeinen kierros oli tunnelmallinen ja 3-2 vääntöjä tuli useita. Mentiin samalla sapluunalla kun edellisellä kierroksella vaikka kenttiä olisikin ollut enemmän. Pelit alkoivat klo 17.30 ja klo 21 kaikki oli pelattu (hieman lainattiin neljättä kenttää, kun joku oli sössinyt kenttävaraukset klo 17.30-18.30). Vaihtuvuutta oli pelaajistossa jälleen ja lopulta yli 40 pelaajaa pelasi runkosarjassa. Ikähaitari 11v – 65v.

Playoffsit pelataan ensi viikolla Hukassa. Runkosarjan voittaja ”Ohukaiset ja Pakusukainen” eli Nuutti Ruokangas, Arto Blomqvist, Tommi Laine ja Tapio Ulkuniemi aloittaa suoraan semifinaaleista, muut 6 joukkuetta pääsevät vääntämään semifinaalipaikasta jo klo 17 alkaen, aivan oikein tässä myös liigan yksi erikoisuus, kaikki mukana playoffseissa ;-). Mitalisuosikkeja ovat myös runkosarjan 2. Pelhon Ponsi ja 3. Ennakkosuosikit. ”Junioripuolella” Kyllä Lähtee (2x Valasma, 2x Laitinen) on parhaimmissa asemissa. Hämmästyttävää on, että myös yleisö on löytänyt liigan, joten Hukkaan odotetaan hyvää tunnelmaa ja paljon porukkaa.

Ohukaiset ja paksukainen Oulun Squashliigan ensimmäiset mestarit
Kun finaaliviikonloppu lähestyi, kaikki näytti hyvältä, mutta sitten alkoi porukkaa tippua… ja oli aika vielä viilata sääntöjä eli uusi sääntö: Playoffseihin saa ottaa yhden uuden pelaajan per joukkue, juryn päätös toki tarvitaan tähän.
Näin saatiin kaikille täydet joukkueet, eli vielä kolme uutta pelaajaa liigaan ja pelit käyntiin klo 17. Tiukkoja vääntöjä ilta tarjosikin ja finaaliin ponnisti rukosarjan kaksi parasta eli Pelhon Ponsi ja Ohukaiset ja paksukainen. Pelho kukisti tiukassa semifinaalissa lopulta pronssille päässeen Ennakkosuosikit.
Finaali oli ohi klo 21.15 kun Tapio Ulkuniemi väänsi kokemuksella 3-2 voiton Erkki Virtasesta ja näin mailapelimestareiden Tommi Laineen ja Matti Impolan peli oli merkityksetön.
Voittajajoukkueessa pelasivat Nuutti Ruokangas (alle 19v Suomen Mestari), Tommi Laine (C-luokan Suomen mestari ja Racketlon EM/SM mitalisti), Tapio Ulkuniemi (Bankettien erikoismies ja mestari), Arto Blomqvist ja Markku Hylkilä (Oulun Lipon pelinjohtaja).
Ensi kaudella jatketaan samalla sapluunalla, finaali-illan ohjelmaa muutetaan hieman, jotta saadaan kompaktimpi tapahtuma.

Liigalla ei ole kotisivuja, mutta toimintaa voi seurata Facebookissa https://www.facebook.com/groups/618822401554602/