Facebook
Twitter
In English

SQUASHLIIGAN SÄÄNNÖT

08/2017 muutokset lihavoitu

1. VASTUULLINEN JÄRJESTÄJÄ
Squashliigan järjestämisestä vastaa Suomen Squashliitto (SSqL).

2. SQUASHLIIGAN RAKENNE
2.1 Squashliiga käsittää miesten ja naisten SM-sarjan sekä mahdollisesti lohkoihin jaetut I-, II- ja III-divisioonat.
2.2 Seura voi osallistua Squashliigaan useammalla joukkueella.
2.3 Joukkueen koko on miesten SM-sarjassa 4, miesten divisioonissa 3 ja naisilla kaikilla tasoilla 3 pelaajaa.
2.4 Kauden aikana kukin joukkue kohtaa sarjansa/lohkonsa muut joukkueet vähintään kerran.
2.5 Liigaottelu käsittää miesten SM-sarjassa 4 sekä miesten divisioonissa ja naisilla 3 peliä, jotka kaikki ratkaistaan paras viidestä erästä -periaatteella.

3. PISTEET
3.1 Joukkue, joka voittaa vastustajajoukkuetta useamman pelin, voittaa liigaottelun.
3.2 Joukkue saa yhden sarjapisteen jokaisesta ottelussa voittamastaan pelistä.
3.3 Sarjataulukossa samaan pistemäärään päätyneiden joukkueiden paremmuus ratkaistaan seuraavasti:
3.3.1 Kahden joukkueen päätyessä samaan pistemäärään ratkaisee keskinäis(t)en ottelu(je)n tulos.
3.3.2 Kolmen tai useamman joukkueen päätyessä samaan pistemäärään paremmuus ratkaistaan seuraavasti, huomioiden kaikki sarjan ottelut:
1) ottelupisteiden ero, 2) erien ero sekä 3) pisteiden ero. Mikäli tilanne on edelleen tasan, huomioidaan tasoissa olevien joukkueiden keskinäisten ottelujen ottelupisteiden, erien tai pisteiden erot.
(Huom! ”Ottelu” = kahden joukkueen ja ”peli” = kahden pelaajan välinen kamppailu.)

4. AIKATAULUT
4.1 Squashliigan lauantain ja sunnuntain kierrokset käynnistyvät klo 11.00. Muina päivinä pelattujen ottelujen alkamisajat kilpailuryhmä päättää erikseen. Muu alkamisaika hyväksytään, jos siitä on sovittu joukkueiden kapteenien kesken viimeistään viikko ennen kyseistä kierrosta.
4.2 Joukkueiden kapteenien tulee olla paikalla vähintään 15 minuuttia ennen kierroksen alkamista.
4.3 Yksittäiseen otteluun nimetyn joukkueen jokaisen pelaajan tulee olla paikalla ottelun alkaessa.
4.4 Kaikki sarjakierrokset pelataan otteluohjelman mukaisesti. Poikkeavasta ottelujärjestyksestä voidaan sopia, mikäli kaikkien joukkueiden kapteenit sen hyväksyvät.
4.5 Ottelu (ja sen jokainen peli) on pelattava päätökseen yhtäjaksoisesti.
Loukkaantumistapauksissa noudatetaan pelisääntöjen 14. pykälän määräyksiä.
4.6 Kilpailuvaliokunta voi myöntää ottelusiirron, jos joukkueen vakiokokoonpanoon kuuluvista pelaajista miehillä kaksi (2) tai naisilla yksi (1) on SSqL:n edustustehtävän vuoksi estynyt pelaamasta.

5. JÄRJESTÄVÄN SEURAN VELVOLLISUUDET
5.1 Kenttien varaaminen. Tässä on huomioitava, että kahden joukkueen välistä ottelua pelataan korkeintaan kahdella kentällä. Jokaiselle pelaajalle on taattava kohtuullinen lepoaika.
5.2 Varmistus, että käytössä olevien kenttien määrä on vähintään puolet kierrokselle osallistuvien joukkueiden määrästä, kuitenkin vähintään kaksi.
5.3 Pallojen hankkiminen, huomioiden SSqL:n viralliset kilpailupallot.
5.4 Kilpailun johtajan nimeäminen.
5.5 Tuomaritoiminnan organisointi. Lepovuorossa oleva joukkue on velvollinen tuomitsemaan.
5.6 Sääntöjen noudattamisen valvonta.
5.7 Ottelutapahtumasta tiedottaminen ennakkoon paikallisille tiedotusvälineille.
5.8 Tulospalvelusta huolehtiminen.
5.9 Tuomaripöytäkirjojen ja kertalisenssikaavakkeiden hankkiminen ja esitäyttäminen.
5.10 Varmistus, että liigasäännöt ja rankinglista ovat nähtävinä kilpailupaikalla.

6. VIERAILEVAN JOUKKUEEN VELVOLLISUUDET
6.1 Joukkueen kokoonpanon ja pelijärjestyksen ilmoittaminen kirjallisesti järjestäjille viimeistään 15 minuuttia ennen ottelun alkua. Joukkueen on varmistettava, että kokoonpano ja pelijärjestys ovat kohdan 9 mukaiset. Huom! Tämä koskee myös kotijoukkuetta.
6.2 Joukkueen kapteenin nimeäminen.
6.3 Ottelupaikan ja muiden liigatapahtumaan liittyvien seikkojen varmistaminen järjestäjän kanssa.
6.4 Joukkueensa kuluista vastaaminen.
6.5 Varmistus, että joukkueen jokaisella pelaajalla on voimassaoleva kilpailulisenssi. Pelaajan seura voidaan määrätä maksamaan laiminlyönnistä sakkona 50 euroa.

7. JOUKKUEIDEN PELIASUT
SM-sarjassa joukkueen yhtenäinen pelipaita on pakollinen. Muilla tasoilla sitä suositellaan.

8. JOUKKUEIDEN KOKOONPANO JA OTTELUJÄRJESTYS
8.1 Pelaaja ei voi siirtyä pelaamaan toisen seuran Squashliiga-joukkueeseen sarjakauden aikana.
8.2 Pelaaja ei voi, kolme (3) peliä pelattuaan, siirtyä alemmalle sarjatasolle.
(Huom! SM-karsinta rinnastetaan I-divisioonaan ja I-divisioonan karsinta II-divisioonaan.))
8.3 Pelaaja saa samalla pelikierroksella pelata vain yhdessä joukkueessa. (Pelikierroksella tarkoitetaan otteluohjelmassa samaan viikonloppuun merkittyjä otteluja).
8.4 Pelaaja saa sarjakauden aikana pelata vain yhdessä samalla sarjatasolla olevassa joukkueessa.
8.5 Pelaaja, jonka omalla seuralla ei ole joukkuetta, voi edustaa Squashliigassa toista seuraa ns. vuokrapelaajana. Ilmoitus vuokrapelaajan käytöstä on tehtävä kilpailuryhmälle 30 päivää ennen aiottua ensimmäistä pelipäivää.
SSqL:n kilpailuryhmä voi SSqL:n valmennuksen johtoryhmän (VJR) suosituksesta myöntää vuokrapelaajaoikeuden pelaajalle ylemmälle sarjatasolle kuin millä oman seuran paras joukkue pelaa.
Vuokrapelaajaoikeus on joukkuekohtainen, ja joukkueessa voi olla korkeintaan yksi vuokrapelaaja.

9. JOUKKUEKOHTAISET KOKOONPANOT
9.1. Joukkueen kokoonpanon on noudatettava SSqL:n voimassa olevaa rankinglistaa. Rankkaamattomat pelaajat sijoitetaan rankinglistalla olevien pelaajien perään. Kokonaan ulkomaisen joukkueen pelaajien pelijärjestystä määrättäessä voidaan käyttää ao. maan squashliiton voimassa olevaa rankinglistaa edellyttäen, että se on SSqL:n ja järjestävän seuran käytettävissä.
9.2 Euroopan Squashliiton (ESF) jäsenmaan kansalainen rinnastetaan kotimaiseen pelaajaan kohdan 9.3 poikkeuksin. Seura voi nimetä kaksi (2) muun kuin ESF:n jäsenmaan kansalaista joukkueeseensa kohdan 9.3 ehdoin. Ottelussa seuraa saa edustaa yksi (1) muun kuin ESF:n jäsenmaan kansalainen. Suomessa vakinaisesti asuva muun maan kansalainen rinnastetaan kolmen oleskeluvuoden jälkeen kotimaiseen pelaajaan.
9.3 Ulkomaisen pelaajan rekisteröinti on suoritettava 30 päivää ennen aiottua ensimmäistä pelikierrosta. Pelaajille on anottava rankkaus SSqL:n kilpailuryhmältä.
9.4 Kaikilla sarjatasoilla ottelut on pelattava täysillä joukkueilla. Mikäli joukkueeseen ilmoitettu pelaaja loukkaantuu ottelussaan, joukkue voi jatkaa kyseistä sarjakierrosta vajaalla kokoonpanolla.
Vajaa joukkue on täyttä joukkuetta vastaan pelatessaan lähtökohtaisesti 0-1 häviöllä, ja täysi joukkue saa peluuttaa keitä hyvänsä joukkueensa jäsenistä rankingjärjestyksessä.
9.5 Mikäli joku pelijärjestyksessä ilmoitetuista pelaajista jää saapumatta peliinsä, tuomitaan joukkue hävinneeksi ottelunsa, jos joukkueella ei ole sääntöjen mukaista pätevää syytä, kuten sairaus, liikenteen keskeytyminen tai tapauskohtaisen harkinnan mukainen muu syy.
9.6 Mikäli joukkueen kokoonpano tai pelijärjestys ei noudata kohtien 9.1, 9.4 ja 9.5 määräyksiä, joukkue tuomitaan hävinneeksi ottelunsa.
9.7 Luovutetun pelin tulokseksi merkitään 11-0, 11-0, 11-0.
9.8 Pelijärjestys on miesten SM-sarjassa 4, 3, 1, 2 ja miesten divisioonissa sekä naisilla 3, 1, 2. Pelijärjestystä voidaan muuttaa kapteenien sopimuksella.

10. PLAYOFFS SEKÄ NOUSU- JA PUTOAMISSÄÄNNÖT
Runkosarjan jälkeen pelataan playoffs-kierros sekä karsintaottelut seuraavasti:
10.1 Playoffsien välieräparit muodostuvat siten, että SM-runkosarjan voittaja valitsee vastustajakseen runkosarjassa 3:nneksi tai 4:nneksi sijoittuneen joukkueen. Valinnasta on ilmoitettava SSqL:n kilpailuryhmälle sen määräämään ajankohtaan mennessä.
10.2 Ottelujen voittajat kohtaavat toisensa loppuottelussa ja hävinneet pronssiottelussa.
10.3 Miesten ja naisten playoffs-ottelut pelataan samassa paikassa, jonka päättää
kilpailuryhmä.
10.4 SM-sarjan viimeinen joukkue sekä I-divisioonan lohkovoittajat pelaavat kaikki kaikkia vastaan -periaatteella yhdestä (1) SM-sarjan paikasta.
10.5 I-divisioonan lohkojen viimeiset putoavat II-divisioonaan. II-divisioonan lohkojen voittajat karsivat noususta I-divisioonaan. Nousukarsinnat pelataan yhtä monessa lohkossa kuin on I-divisioonan lohkoja. Karsintalohkoissa pelataan kaikki kaikkia vastaan ja lohkojen voittaja/voittajat nousevat I-divisioonaan.
10.6 Playoffs- ja karsintaotteluihin saavat osallistua vain pelaajat, jotka ovat saman sarjakauden aikana pelanneet saman seuran liigajoukkueessa vähintään yhdellä sarjakierroksella.
10.7 Kilpailuryhmä julkaisee playoffs- ja karsintaohjelman heti viimeisen runkosarjakierroksen jälkeen.

11. PALKINNOT
Playoffsien voittajat julistetaan seurajoukkueiden Suomen mestareiksi, ja SSqL jakaa kolmelle parhaalle joukkueelle SM-mitalit (miehille 6 ja naisille 5 kpl).
Playoffsien voittajilla on oikeus edustaa SSqL:a seurajoukkueiden EM-kilpailuissa (”Euro Cup”).

12. TULOSPALVELU
12.1 Kaikkien sarjatasojen täydelliset ottelutulokset on lähetettävä sähköpostina välittömästi ottelujen päätyttyä SSqL:n ilmoittamaan osoitteeseen. Järjestävä seura voidaan määrätä maksamaan laiminlyönnistä sakkomaksuna SSqL:lle 100 euroa.
12.2 Ottelutulokset on toimitettava myös paikallisille tiedotusvälineille.

13. PROTESTIT
Protesti ottelun laillisuutta vastaan on tehtävä kirjallisesti SSqL:n kilpailuryhmälle, ja sen voi jättää vain joukkueen kapteeni. Protesti on jätettävä SSqL:n toimistoon viimeistään ko. kierroksen jälkeisenä keskiviikkona klo 12.00 mennessä. Jos protesti koskee kilpailuolosuhteita, se on esitettävä kilpailun johtajalle/päätuomarille sekä vastapuolen joukkueen kapteenille ennen ottelun alkua. Merkintä protestista on tehtävä ottelukorttiin, ja protestoivan joukkueen kapteenin on allekirjoitettava se. Ottelu on kuitenkin aina pelattava. Päätökset pelisääntötulkinnoissa tekee päätuomari, jonka päätös on lopullinen.

14. SAKOT
Joukkue, joka jättää saapumatta kilpailupaikalle, määrätään maksamaan – mikäli joukkueella ei ole sääntöjen mukaista pätevää syytä, kuten sairaus, liikenteen keskeytyminen tai tapauskohtaisen harkinnan mukainen muu syy – sakkomaksuna SSqL:lle:
– sarjamaksua vastaava summa kaksinkertaisena, jos peruutus tehdään vähemmän kuin 24 tuntia ennen kierroksen alkua
– sarjamaksua vastaava summa, jos peruutus tehdään 1-8 vrk ennen kierroksen alkua
– muissa tapauksissa sakko on puolet sarjamaksusta.

15. SEURASIIRROT
Squashliigassa noudatetaan SSqL:n seurasiirtomääräyksiä sillä poikkeuksella, että siirto astuu voimaan 30 päivän kuluttua ilmoituksen saapumisesta SSqL:oon. Pelaaja ei voi edustaa liigassa kahta (2) eri seuraa saman kauden aikana.

16. MUITA SÄÄNNÖKSIÄ
Yllä määrätyn lisäksi Squashliigassa noudatetaan Maailman Squashliiton (WSF) pelisääntöjä sekä soveltuvin osin SSqL:n mestaruuskilpailujen sääntöjä ja kilpailumääräyksiä.

17. SÄÄNTÖJEN VALVONTA
Kilpailuryhmä valvoo sääntöjen noudattamista ja raportoi SSqL:n hallitukselle.

18. SÄÄNTÖJEN MUUTOKSET
Sääntöjen muutoksista päättää SSqL:n hallitus.

SSqL 08/2017