Facebook
Twitter
In English

SM 2011

KAAVIOT

Miehet Y

Naiset Y

Miehet B

Naiset B

Miehet C

Miehet D

TULOKSET
Squash.fi:ssä
Tournamentsoftwaressa.

PELAAJAT

Olli Tuominen

Henrik Mustonen

Matias Tuomi

Saara Valtola

Elina Kononen

Pia Ojala

TIEDOTTEET

Kutsu medialle
Kisaohjelma

Olli Tuomiselle tusina täyteen
Olli Tuominen nappasi 12 mestaruutensa. Finaalissa kaatui Henrik Mustonen erin 3-1 (11/9 11/13 11/8 11/7)
Saara Valtola on voittanut naisten Suomen mestaruuden. Finaalissa kaatui hallitseva mestari Elina Kononen erin 3-1 (10/12 11/9 11/9 12/10). Mestaruus oli Valtolan ensimmäinen.
SM-kilpailujen viimeisen päivän huipennus alkoi miesten ja naisten välierillä. Miesten puolella, Henrik Mustosen ja Matias Tuomen ottelu oli kuin toisinto viime vuodelta. Kakkossijoitettu Mustonen oli koko ottelun ajan vastustajaansa edellä. Tuomi puolestaan turhaantui omiin virheisiinsä, mutta pystyi kokoamaan itsensä kolmanteen erään, jossa laittoikin Mustosen koville. Päivä oli kuitenkin Mustosen, mies finaaliin erin 3-0. Hallitseva Suomen mestari Olli Tuominen hoiti oman välieränsä totutulla ylivoimalla, vaikka vastassa olikin hyvän turnauksen pelannut Arttu Moisio. Voitto Tuomiselle erin 3-0 (11/7 11/6 11/3).
Sunnuntain päätapahtumassa miesten finaalissa ennakkosuosikki Olli Tuominen piti hermonsa ja voitti ykköshaastajansa Henrik Mustosen erin 3-1 (11/9 11/13 11/8 11/7). Ottelun käännekohta oli kolmas erä, jossa vasemman jalan kramppi häiritsi Mustosen liikkumista. Harmillista, sillä Mustonen oli juuri vienyt Tuomiselta erän ja muutenkin horjuttanut otteillaan mestaria. Lopulta Tuominen saavutti 12. mestaruutensa melko vaivatta.
Miesten pronssiottelussa Arttu Moisio yllätti PSA-turnauksissa kierrelleen Matias Tuomen erin 3-1 (1/9 11/13 11/5 16/14). Näin ollen Arttu Moisio on hyvin lähellä pelipaikkaa joukkueiden EM-kisoissa.
Naisten puolella välierissä ennakkosuosikki Saara Valtola oli alussa vaikeuksissa nuorelle haastajalle Emilia Soinille. Soini veikin nimiinsä ensimmäisen erän. Valtola kuitenkin pystyi jatkossa parantamaan otteitaan, joten yllätykseltä vältyttiin. Valtola finaalin erin 3-1 (10/12 13/11 11/5 11/3). Viereisellä kentällä, kakkossijoitettu ja hallitseva Suomen mestari Elina Kononen kamppaili sijoittamatonta Jutta Tuunasta vastaan. Konosen määrätietoiset otteet väsyttivät Tuunasen ja paikka finaaliin lohkesi suoraan kolmessa erässä (11/8 15/13 11/9).
Naisten finaali oli odotetusti WISPA-pelaajiemme kohtaaminen. Viimevuotinen mestari Elina Kononen aloitti siitä mihin vuosi sitten jäi. Hän hallitsi erää hyvillä lyönneillä Valtolan roikkuessa mukana. Toinen erä muutti kuitenkin pelin suunnan, Konosen sortuessa epätarkkaan pelaamiseen, pääsi Valtola niskan päälle, vieden nimiinsä toisen ja kolmannen erän. Neljännessä erässä Kononen syttyi vielä taistelemaan, mutta menetettyään viisi eräpalloa, oli selvää että naiset saisivat uuden mestarin. Mestaruus Valtolalle erin 3-1 (10/12 11/9 11/9 12/10).
”Peli pysyi hyvin kasassa. Sain painostettua Elinaa rystylle ja syvälle nurkkiin” Kertoi tuore Suomen mestari.
Naisten pronssiottelussa 15-vuotias Emilia Soini voitti suoraan 3-0 (13/11 11/5 11/8) Jutta Tuunasen.


Suosikit jyräsivät toisena päivänäkin
Toinen pelipäivä miesten osalta alkoi yllätyksettömästi. Olli Tuominen voitti eilen Kai Stöörin luovutuksen myötä jatkoon päässeen Pyry Poikolaisen suoraan erin 3-0. Ennakkosuosikki Tuomisen otteet olivat odotetun ylivoimaisia suhteessa vastustajaan.
Alku-iltapäivän ehdoton helmi oli Aleksi Leskisen ja Tomi Niinimäen tiukka koitos. Liukkaasti liikkunut Leskinen oli ottelun alussa selvästi niskanpäällä Niinimäen hakiessa yhä peliään. Vastustajan virheiden ja kovan tsempin myötä Leskinen olikin jo kahden erän jälkeen 2-0 johdossa. Niinimäki kuitenkin löysi itsensä uudestaan ja voittikin kolmannen erän. Neljännessä nähtiin huikeaa taistelua, Niinimäen selvittäessä mm. kaksi ottelupalloa nousten toistamiseen erävoittoon. Viides erä jatkoi mihin neljäs jäi. Niinimäen henkinen etu oli kuitenkin selvä, niinpä hän kirjasikin koko ottelun nimiinsä 3-2.
”Olipa tiukka peli. Molemmilla oli vaikeuksia saada peli kulkemaan odotetusti. Kolmas erä oli käännekohta, koska sain taas pelijuonesta kiinni, vastustajan parin virheen myötä. Loppuen lopuksi ottelussa oli kyse enemmän henkisestä kestävyydestä kuin fyysisestä. Jatkossa tavoitteena on vain pelata mahdollisimman hyvin.” Kertoi Niinimäki pelin jälkeen.
Tuominen ja Niinimäki kohtasivatkin toisensa seuraavalla kierroksella. Hallitseva Suomen mestari oli kuitenkin Niinimäelle liian kova vastus. Erät 3-0 Tuomiselle. Välierissä Olli Tuominen saa vastaansa Arttu Moision, kuka on pudottanut matkan varrelta Tuomas Häkkisen ja Heikki Konosen., häviten tähän mennessä vain yhden erän.
Toiseksi sijoitettu Henrik Mustonen aloitti myös turnauksensa tänään. Avauspelissään hän voitti Jaakko Antti-Peltolan vaivattomasti erin 3-0. Seuraavassa ottelussa Mustosta vastaan asteli Erno Teitti. Ensimmäisen erän kangertelun jälkeen Mustonen löysi tutun tasonsa ja lasketteli 3-0 voittoon. Välieriin Mustonen saa seurakseen Matias Tuomen. Tuomi selviytyi vaivatta välieriin kokeneen Mika Monton luovuttaessa.
Naisten puolella yllätyksetön trendi sai suurimmaksi osaksi jatkoa. Ensimmäiseksi sijoitettu Saara Valtola voitti pelissään 3-0 Nea Falckin. Toinen ennakkosuosikki kakkossijoitettu Elina Kononen hoiti myös omassa ottelussaan Aurora Wickströmin puhtaasti erin 3-0. Välierissä Valtolan vastustaja on potentiaalinen nuori haastaja Emilia Soini. Konosen vastustaja on sijoitetun Pia Ojalan voittanut Jutta Tuuunanen.
Kimi Juntunen


Suosikit pitivät pintansa helposti avauspäivänä
42. squashin SM-kilpailut aloitettiin karsintakierroksella miesten osalta. Ensimmäisenä päivänä suurimmat nimet Olli Tuominen ja Henrik Mustonen loistavat vielä poissaolollaan. Kuitenkin kärjen takana nähtiin myös hyvätasoisia ja vauhdikkaita otteluita sekä vanhoja maajoukkuepelaajia. Ehdottomasti avauspäivän kovin nimi oli kotimaisen rankingin kolmas Matias Tuomi. Tuomi voittikin omassa ottelussaan salibandymies Toni Lötjösen suoraan erin 3-0. Peruspeliään nousujohteisesti pelannut Tuomi oli odotetusti vastustajaansa askeleen edellä koko ottelun ajan.
”Yllättävän paljon jännitti, vaikka olenkin pelannut paljon. SM-turnaus on aina Sm-turnaus. loppua kohti pelini parani ja vastustaja väsyi, josta pääsin sitten rankaisemaan” analysoi Tuomi ottelua
Muista sijoitetuista vahvana maajoukkuekandidaattina EM-kisoihin pidetty Arttu Moisio aloitti turnauksen väkevästi. Vahvana kämmenlyöjänä tunnettu Moisio selätti Henri Kronlundin myös erin 3-0. Moision esitys määrätietoinen mikä turhautti lopulta vastustajan.
”Yritin hakea hyvää peruspeliä, mutta se meni ajoittain mäiskimiseksi. Pelini on kyllä sinänsä kohdallaan, nyt oli kyse enemmän mentaalipuolesta” Kertoo Moisio.
Huomenna turnaus jatkuu tänään jatkoon päässeiden ja turnauksensa aloittavien Tuomisen ja Mustosen osalla. Myös naiset aloittavat huomenna taistelunsa Suomen Mestaruudesta.
Kimi Juntunen


SQUASHIN ISO VUOSI SUOMESSA
Jatkuuko Olli Tuomisen SM-kultaputki?

Suomalainen squash täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Laji on pienuudestaan huolimatta pystynyt kuitenkin alusta lähtien tuottamaan tasaisesti lajiin kansainvälisen tason täyttäviä pelaajia, vaikka niin squashhallien kuin harrastajien määräkin ovat viimeiset kaksi vuosikymmentä olleet tasaisessa laskussa. Ensimmäisessä aallossa tulivat Poku Salo, Markku Sainio ja Kale Leskinen, jonka jälkeen alkoi Sami Elopuron valtakausi rinnallaan Pentti Pekkanen.
Elopuro on toistaiseksi lajin ehdoton ykkösnimi maassamme. Hän oli parhaimmillaan maailmanlistan kuudes – suoritus, jonka arvoa suurin osa penkkiurheilijoista ei koskaan ole tajunnut. Elopuroa seurasi Juha Raumolin, vanavedessään Mika Monto, jonka jälkeen tuli Olli Tuominen ja valtasi parketin.
Naisten puolella yksi on ollut ylitse muiden. Tuula Minetti (ent. Myllyniemi) hallitsi suomalaista naissquashia runsaat viisitoista vuotta ja oli parhaimmillaan maailmanlistan 14. Voitettuaan 16 SM-kultaa putkeen Minetti ripusti mailan naulaan, mutta palasi vielä muutamaksi vuodeksi ja keräsi 20 kultaa täyteen. Se kertoo hänen poikkeuksellisesta lahjakkuudestaan, mutta valitettavasti samalla suomalaisen naissquashin kapeudesta.
Uusi halli ja EM-kisat
Squash elää Suomessa isoa vuotta. Ikään kuin kunnioittaakseen liiton 40. syntymäpäivää Helsingin Taliin nousee uusi squash- ja sulkapallohalli, jonne tulee kansainväliset kisavaatimukset täyttävät kuusi squashkenttää. Halli valmistuu kesän jälkeen eikä näin ehdi huhtikuun lopulla käynnistyviin EM-joukkuekisoihin, jotka pelataan Espoossa.
Suomi saa jalkeille EM-kisoihin hyvän joukkueen, kärjessä Tuominen ja hänen todennäköinen manttelinperijänsä Henrik Mustonen. Squashliitto teki viime vuonna ison taloudellisen satsauksen ja palkkasi ensimmäistä kertaa ulkomaisen maajoukkuevalmentajan. Englantilainen Mike Harris luotsaa pelaajat kohti EM-kisoja.
”On kunnia-asia pukea valmentajan maajoukkueasu päälle ja tehdä parhaansa Suomen joukkueiden menestykseksi”, Harris toteaa selvää ylpeyttä äänessään. Harrisin sopimus on voimassa elokuun loppuun, mutta englantilainen lienee valmis jatkoonkin. Toivottavasti liitto on hereillä asian suhteen, sillä tämän kaliiberin valmentajalla riittää varmasti kysyntää myös muualla.
”Huonommille en ole hävinnyt”
Tuomisen alkukausi on ollut tutun kiireinen. Ammattilaissirkuksen vuosi käynnistyi Kanadan Vancouverista, joka meni kisana Tuomiselta hyvin. Sieltä tultiin New Yorkiin ja sieltä edelleen Lontooseen.
”Alkuvuosi on mennyt ihan ok, huonommilleni en ole hävinnyt, mutta toisaalta, parempiakaan en ole voittanut”, toteaa Tuominen, joka on tuoreimmalla ammattilaisten ranking-listalla sijalla 22.
Tuomiselle SM-kisat ovat aina kuuluneet turnausohjelmaan, päinvastoin kuin joidenkin muiden lajien urheilijoille, joille muut kinkerit ovat välillä tuntuneet houkuttelevammilta. Tuominen voitti ensimmäisen SM-kultansa vuonna 2000, joten nyt on tarjolla 12. mestaruus putkeen ja sillä sijoittuu perättäisten mestaruuksien listalla toiseksi Minetin jälkeen.
”SM-kisat ovat minulle tärkeä asia. Kisoissa on hyvä fiilis ja siellä tapaa paljon kavereita, joita ei muuten vuoden mittaan juuri ehdi näkemään. Kyllä ne aina mielellään pelaa, kun ne lisäksi osuvat hyvin kilpailuohjelmaani”, Tuominen sanoo.
Moottoripyörällä kisoihin
Tuomisen kausi etenee SM-kisojen jälkeen saman tien Irlantiin, jonka jälkeen alkaa keskittyminen EM-kisoihin.
”On hienoa, että kisat pelataan Suomessa, se tekee todella hyvää koko lajille maassamme. Suomi pelaa tänä vuonna sijoista 9-16 ja nyt pitää huolehtia siitä, että ensi vuonna ollaan mukana pelaamassa mitaleista.” Tuominen on itseoikeutettu ykköspelaaja Suomen EM-joukkueessa ja nyt pelattavat SM-kisat antavat valmentaja Harrisille osviittaa siitä, missä mennään muiden pelaajien osalta ja suhteessa kilpailijamaihin.
Tuomisen kisaohjelmaan kuuluu vielä ennen kesätaukoa kisa Egyptissä, mikäli maan tilanne sen sallii, ja joka tapauksessa Ranska kahteen kertaan, ensin henkilökohtainen kisa ja sitten Ranskan liigan finaalit Marseillen joukkueessa, jota Tuominen edustaa jo kolmatta vuottaan.
”Viime vuonna voitettiin Ranskan liigamestaruus ja samaa lähdetään hakemaan tänä vuonna”, laskeskelee Tuominen.
Ranskan matka taittui viimeksi moottoripyörällä ja saattaa olla, että tänä vuonna tehdään samoin. ”Katsotaan nyt, se on monien asioiden summa. Mutta kyllä, viime vuonna ajoin 6000 km mailat repussa ja osallistuin henkilökohtaisiin EM-kisoihin ja Ranskan liigan finaaleihin. Mikäs siinä oli laittaa liigan kultamitali kaulaan ja ja vääntää kahvasta”, muistelee Tuominen, jonka uudenkarhea menopeli odottaa tallissa.


Suomalaista huippusquashia viikonloppuna Helsingissä
Perjantaina 8.4.2011 starttaa Squashin SM-turnaus miesten ja naisten eri sarjojen osalta. Turnauksen tähti on vanha tuttu Suomen ykköspelaaja Olli Tuominen. 2000-luvun historiatiedot ovat miehen 11 mestaruuden myötä tylsää luettavaa. Nyt tähtäimessä ei voi olla mikään muu kuin 12 perättäinen kultamitali. Kaikilla putkilla on kuitenkin tapana katketa joskus.
Naisten puolella ennakkoon ajateltuna taistelu mestaruudesta tullaan käymään Saara Valtolan ja Elina Konosen kesken. Parivaljakko kohtasi viime vuonna finaalissa, silloin Kononen vei pidemmän korren. Olisiko nyt naisten rankingissä Konosen ohittaneen Valtolan vuoro juhlia, vai nouseeko näiden kahden naisen takaa sittenkin mestariksi joku toinen? Kuten esimerkiksi Michaela Björnström tai Emilia Soini.
Mustonen ykköshaastaja Tuomiselle
Alkukauden kovia ammattilaisturnauksia kiertänyt Tuominen jaksaa ilahduttavasti yhä osallistua SM-turnaukseen ja miehen mukaan on osallistumassa varmasti myös jatkossakin. Hän on tällä hetkellä maailman listan sijalla 22. Kovin haastaja Tuomiselle on nuori vuonna 90 syntynyt Henrik Mustonen. Mustonen, entinen juniorien ykköspelaaja, nykyisin Tuomisen tavoin varteenotettava ammattilaispelaaja. Onhan Mustonen napannut jo pari turnausvoittoakin PSA-kilpailuissa. Maailmanrankingissä Tuomisen ja Mustosen ero on 44 sija, nähtäväksi jää onko tasoero myös kentällä yhtä suuri, mikäli herrat kohtaavat toisensa. Todennäköisesti Olli Tuomisen yksinvaltius jatkuu yhä.
Kolmas Suomen nimimies on Matias Tuomi. Hänen meriittilistaltaan löytyvät mm. pari hopeaa ja pronssia SM-kisoista. Viime vuonna miehen tie finaaliin katkesi välierissä tappiolla Mustoselle. Parhaita pelivuosiaan lähestyvä Tuomi voi yllättää tarkalla pelityylillään, mutta finaalipaikka Mustosen puolelta kaaviota olisi yllätys.
EM-kilpailut lähestyvät
Joukkueiden Euroopan mestaruuskisat lähestyvät kovaa vauhtia. Englantilainen valmentajavelho Mike Harris on luottavaisissa tunnelmissa kisojen alla.
” Miesten osalta ehdoton lähtökohta on, että joukkue onnistuu kotikisoissa niin, että se nousee ensi vuonna pelattaviin kisoihin kamppailemaan mitaleista. Meillä on hyvä ja materiaaliltaan leveä joukkue, joten on kaikki syy uskoa joukkueen onnistuvan”, näkee Harris.
SM-turnauksen voi myös nähdä toimivan etenkin huippupelaajillemme hyvänä valmistavana tapahtumana EM-kisoihin. Suomen maajoukkueelle onnistumisien kautta saatu hyvä tuntuma, ja itseluottamuspiikki jo ennen itse EM-kilpailuja on tärkeää, jotta yllätysvoittojen nipistäminen olisi mahdollista. Toki esimerkiksi mestaripelaajille kuten Tuominen ja Mustonen SM-turnaus on huomattavasti rennompi tapaus kuin tavallinen PSA-koitos, millä voi olla vapauttavakin vaikutus.
Riippuen tietenkin maajoukkuevalmentaja Mike Harrisin aivoituksista ja hänen arvostuksestaan Merihaan kilpailua kohtaan, niin kansallinen mestaruusturnaus saattaa olla hyvä paikka muille potentiaalisille maajoukkuekandidaateille antaa näyttöjä osaamisestaan.
”Joukkue julkistetaan sunnuntaina SM-kisojen jälkeen, mutta on selvää, että Olli Tuominen ja Henrik Mustonen, kansallisen rankingin ykkönen ja kakkonen, ovat valinnoissa vahvoilla.” Maajoukkuevalmentaja jatkaa.
Ennen kaikkea turnaus antaa hyvän kuvan pelaajan nykyvireestä ja iskukyvystä juuri ennen kauden päätapahtumaan. Kolme paikka maajoukkueessa on lähtökohtaisesti Tuomisen, Mustosen ja Tuomen takana tarjolla, ketkä ne ottavat jää nähtäväksi?
Kimi Juntunen