Facebook
Twitter
In English

Suomen Squashliitto palkitsi eilen Squash-Gaalassa vuoden 2018 parhaat kymmenessä eri kategoriassa. Lisäksi annettiin kaksi erikoispalkintoa. Squashliitto onnittelee valittuja.

Vuoden squash-halli: Talihalli, Helsinki

Vuoden squash-hallin palkinto menee tänä vuonna toimipaikalle, joka on jo käsite suomalaisessa squashissa. Kohtuullisen nuoresta iästään huolimatta, tästä alakoululaisesta voidaan puhua lajimme pyhättönä. Fasiliteetit ovat maassamme ylivoimaiset ja kestävät vertailun lähes mihin tahansa maailman toiseen squashkeskukseen. Hallin jokaisena elinvuotena squashin liikevaihto on kasvanut – ja viimeisimmän vuoden aikana yhtä paljon kuin kuutena ensimmäisenä vuotena yhteensä.

 

Vuoden Squashohjaaja: Toivo Askonen, Squash Kuopio

Vuoden squashohjaaja -palkinto voitaisi antaa Toivo Askoselle myös elämäntyöstä, mutta koska valmentaminen ja ohjaaminen on ollut hänen näkyvin tehtävänsä, on tunnustus tässä kategoriassa luonteva. Askonen on ollut omassa kaupungissaan mukana nuorten ohjaamisessa ja valmentamisessa jo usean vuosikymmenen ajan. Hän tulee hyvin toimeen sekä junioreiden että heidän vanhempiensa kanssa luoden lämpimän ja ystävällisen valmennus-/ohjaamistilanteen. Hän on myös aina ollut omiaan luomaan erittäin intiimin ympäristön seuratoiminnan ympärille. Hän antaa erittäin luotettavan kuvan asioiden hoitamisessaan ja on myös innostunut päivittämään osaamistaan squashin ja mm. sosiaalisen median alalla.

 

Vuoden Squash-tapahtuma: Espoon Squashmestari, ESRC

Vuoden squash-tapahtuma -palkinto menee tänä vuonna tapahtumalle, joka on toiminut Squashliiton strategian mukaisesti nuorten, alakoululaisten parissa. Tapahtumaa pyörittänyt seura on oma-aloitteisesti, ilman Squashliiton apua tai patistusta, laittanut kasaan tapahtuman, joka houkuttelee satoja alakouluikäisiä lapsia squashin pariin, antaen heille ensikosketuksen mailaan, palloon ja neljään seinään. Tapahtuma on lisäksi kilpailullinen, mikä tekee siitä houkuttelevan nuorille.

 

Vuoden Junioriseura: ESRC, Espoo

Vuoden junioriseura -palkinto jaetaan seuralle, joka on kuluneena vuonna ansioitunut erityisesti junioriseurana. Tänä vuonna palkinnon saa seura, joka olisi varteenotettava kilpailija käytännössä minä vuonna tahansa. Juniorivalmennukset on tässä seurassa järjestetty ammattimaisesti ja junioreiden määrä on squashin mittakaavassa merkittävä.

 

Vuoden junioripelaaja: Ville Ruismäki, ESRC

Vuoden junioripelaaja -palkinto menee tänä vuonna pelaajalle, joka on ottanut kuluneen vuoden aikana aimo harppauksen kehityksessä. Voitot sekä Finnish Junior Openissa että Danish Junior Openissa antavat lupauksia siitä, että Euroopan kärki on saavutettavissa jäljellä olevina juniorivuosina. Tämä pelaaja on ollut myös hyvä esimerkki siitä, että squashiin ei tarvitse erikoistua liian aikaisin vaan monipuolinen liikunta ja urheilu on tärkeää nuoruusvuosina.

 

Vuoden Masters-pelaaja: Kale Leskinen, HSK

Vuoden Masters-pelaaja 2018 on suomalaisen squashin ikoni. Hän on pelannut vuoden aikana neljä Euroopan Masters-turnausta, ja selvinnyt jokaisessa neljän parhaan joukkoon – parhaana sijoituksenaan kovatasoisen German Masters Openin loppuottelupaikka. Hän pyörittää Talihallissa omaa epävirallista ”ammattilaistalliaan”, jossa harjoituksia vedetään lähes päivittäin ja meininki on vähintäänkin ammattimainen. Molemmat lonkat on uusittu, mutta se ei menoa haittaa.

 

Vuoden voitto (vuoden kovin Squash-tulos): Suomen naisten maajoukkue, voitto Tanskaa vastaan EM-kilpailujen päätösottelussa. Emilia Soini, Emilia Korhonen, Riina Koskinen ja Henrietta Huuhka, valmentajanaan Ari Pelkonen.

Vuoden voitto 2018-kategoriassa mahdollisia voittajaehdokkaita oli useita. Voittajaksi valikoitui lopulta joukkueen voitto, jossa lopullinen voittajajoukkue oli ennakolta altavastaaja. Se oli myös voitto, jolla saattaa olla kauaskantoiset vaikutukset, sekä suoraan että välillisesti. Joukkue osoitti myös venymiskykyä, sillä voiton ratkaisseessa ottelussa Emilia Korhonen oli jo 0-2 häviöllä, mutta käänsi ottelun voitoksi.

 

Vuoden Mediateko: Rock-artisti Pete Parkkonen + bändi

Squashliitto on panostanut viimeiset 1,5 vuotta viestinnän tehostamiseen ja ajanmukaistamiseen. Tästä huolimatta squashin on vaikea saada äänensä kuuluviin valtakunnallisella tasolla – ja etenkin niin, että se tulisi esiin henkilöissä, jotka ovat kiinnostavia etenkin nuorten keskuudessa. Suomalainen squash sai juuri tähän haasteeseen vetoapua loppuvuodesta, kun yksi nuorisoidoli päätti kertoa rakkaasta harrastuksestaan eri valtakunnan medioissa, esim. YLE:llä, iltapäivälehdissä, sekä myös sosiaalisessa mediassa. Instagramissa miehen postaus keräsi heti 3500 tykkäystä.

 

Vuoden pelaaja: Olli Tuominen

Vuoden pelaajan palkintoa jaettaessa Olli Tuomista oli vaikea valinnassa ohittaa. Toki, jos palkinto olisi jaettu joka vuosi viimeisen parinkymmenen vuoden ajan, koristaisi tämän Tuomisen nimi pokaalin sivua todennäköisesti useamman kerran. Ehkä nyt on siis aika. Vuoden aikana hän on voittanut yhden ammattilaisturnauksen, Savcor Finnish Openin, ja ollut toisessa, Remeo Openissa, loppuottelussa. Ammattilaisrankingissa Olli on ollut käsittämättömät 20 vuotta yhteen putkeen sadan parhaan joukossa.

 

Vuoden ylilyönti (Squash-teko): MyyrSquash, Vantaa

Vuoden Ylilyönti -palkinto annetaan taholle, joka on tehnyt vuoden aikana jotain odottamatonta – ja nimenomaan positiivisessa mielessä. Viime vuonna palkinnon sai ESRC pääsemällä viiden parhaan joukkoon Vuoden Urheiluseura -äänestyksessä Urheilugaalassa. Tänä vuonna palkitsemme niin ikään seuran, joka on herännyt vuoden aikana eloon, kasvattanut jäsenmääräänsä ja aloittanut junioritoimintaansa niin, että tällä hetkellä seurassa on tuplamäärä junioreita vuodentakaiseen verrattuna. Seura on hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta ja into vaikuttaa kovalta.

 

Erikoispalkinto: Lauri Tarasti – elämäntyö suomalaisen squashin eteen

Suomen Squashliiton kunniapuheenjohtaja Lauri Tarasti on ollut monessa mukana. Henkeen ja vereen squash-ihminen on edelleen tekemisissä lajin parissa ja pitää omalta osaltaan huolta siitä, että lajilla on tulevaisuudessa mahdollisuus nousta takaisin sen ansaitsemalle paikalle. Laurin saavutusten ja sitoumusten luettelemiseen menisi koko loppuilta, joten emme sitä tässä tee. Haluamme palkita Laurin hänen edelleen jatkuvasta elämäntyöstään suomalaisen squashin eteen.

 

Erikoispalkinto: Keijo Kiukkola – elämäntyö suomalaisen squashin eteen

Sotaveteraani Keijo ”Keitsi” Kiukkola (92) on ollut urheilumies pienestä pitäen. Lajien kirjo on laaja: luistelusta nyrkkeilyyn, jääkiekosta jalkapalloon, hiihtoa, mäenlaskua ja monta muuta unohtamatta. Rakkaimman lajinsa squashin Keitsi löysi silti vasta 45-vuotiaana. Viisi pelivuoroa viikossa sekä päivittäiset lenkit tekivät hänestä kovan vastustajan nuoremmillekin.

Syvimmän jälkensä Keitsi on jättänyt Helsinki Squash Rackets Clubin kautta. Hän johti lajin suurinta erikoisseuraa 10 vuotta ja oli taidollaan ja väsymättömällä innollaan rakentamassa suomalaisen squashin kultakautta 1980-luvulla. Kasvussa oli mukana juniorien Jaffa Cup, jota Keitsi veti 12 vuotta. Keitsin käsissä syntyi myös HSRC:n selkeästi tunnistettava logo. Kun Suomen Squashliitto jakoi 20-vuotisjuhlassaan ensimmäiset kultaiset ansiomerkkinsä, Keijo Kiukkola sai ansaitusti neljännen kappaleen – heti Suomen squashin kolmen ”perustajaisän” jälkeen.