Facebook
Twitter
In English

Suomen pitkäaikainen squashin ykköspelaaja Olli Tuominen (40) pelaa tällä viikolla ammattilaisuransa viimeisen turnauksen Montpellierissa Ranskassa. Miehen 22 vuotta kestänyt ura ammattilaisena on lähes käsittämätön, ottaen huomioon lajin fyysiset vaatimukset. Tuominen on viihtynyt yli 20 vuotta yhteen putkeen maailman 80 parhaan pelaajan joukossa ja yli 13 vuotta peräkkäin maailman 30 parhaan pelaajan joukossa vuosina 2001 – 2014. Uran paras rankkaus on vuodelta 2006, jolloin mies kipusi sijalle 13 – samalle kuin Jarkko Nieminen parhaimmillaan tenniksessä. Aikuisten henkilökohtaisia Suomen Mestaruuksia Tuomisella on 17.

”Olen pelannut squashia yli 50 maassa ja otteluita on kertynyt yli 500. Vaikka ammattilaisura loppuu, niin aion pysyä lajin parissa ja pitää itseni hyvässä kunnossa. Tulen varmasti pelaamaan vielä eri maiden liigaotteluita ja kotimaan kisoja. Siinä ohessa suunnitelmani on valmentaa hieman enemmän sekä kotimaassa että ehkä myös ulkomailla, jos kysyntää on. Olen odottanut pitkään sitä, että saan viettää enemmän aikaa Suomessa ja viettää tavallista elämää.” Tuominen kommentoi juuri ennen uransa viimeisen turnauksen alkua.

Squashliiton toiminnanjohtaja ja Tuomisen harjoituskaveri Mika Monto kommentoi uutista haikeana mutta ei yllättyneenä. ”Olli Tuominen on urheilijana lähes ihme. Squash on fyysisesti yksi maailman kovimmista urheilulajeista. Huipulla pysyminen noin kauan ilman suurempia loukkaantumisia on asia, jota moni ei pysty ymmärtämään. Onneksi Olli ei ole häipymässä lajin parista mihinkään, hänellä on Suomessa nykyhetken paras tieto lajista ja pyrimme jalostamaan sen tiedon etenkin junioreiden käyttöön tavalla tai toisella.”

Tuominen on toiminut Suomen miesten maajoukkueen pelaajavalmentajana kuluneella kaudella ja oli nostamassa joukkuetta EM-kilpailuissa ensi vuodeksi takaisin 1-divisioonaan, eli kahdeksan parhaan joukkoon. Suomi järjestää joukkueiden EM-kilpailut kahden vuoden päästä. Tuominen ei pidä mahdottomana, että olisi silloin vielä pelaajan roolissa mukana. ”Ei se mahdotonta ole. Riippuu vähän omasta fiiliksestä ja siitä, miten saa pidettyä itsensä kunnossa. Jos silloin tuntuu siltä, että pystyn auttamaan joukkuetta, niin miksei.”

 

Olli Tuomisen tiedote (in English):

It’s time to lower the sword, burn my passport and sail towards calmer inland waters.

I played my first PSA match as a teenager in 1997. Well over 500 PSA matches later, I will play my last PSA tournament in Montpellier this week. During these years I’ve played in over 50 countries from Pakistan to Bermuda. Some highlights of my career include making semifinals in Tournament of Champions 2007 and in US Open 2010, climbing up to the world ranking 13 in 2006, beating several top 10 players and of course winning the Subbotnik Open in Moscow this March. All together i’ve won at least 15 PSA titles. Even the statistics from PSA website don’t reach all the way to when I began my career. That’s how long i’ve been on tour.

I may leave PSA world behind, but squash will naturally continue to be an important part of my life. My plans for next year is to keep fit, play league matches in Europe and maybe do a bit more coaching, both in Finland as well as internationally if there is demand for it. At the same time I’m looking forward to the opportunity to spend more time at home in Finland and enjoy the ordinary life. Maybe find something new to do outside of Squash like renovating apartments, fixing bikes or picking locks. Hopefully I will also have more time to play music.

I want to express my sincere gratitude to the entire squash community. I want to thank all the friends I’ve made among fellow players for sharing this adventure with me, my wonderful host families around the world for their endless hospitality as well as all my sponsors for supporting my career. Special thanks go to my family and friends in Finland for bearing with me throughout these 22 years as a squash professional.

Olli Tuominen