Facebook
Twitter
In English

Nelinpelin lyhennetyt säännöt

Squashin nelipeliä pelataan virallisesti 1,22 metriä leveämmällä kentällä kuin kaksinpeliä. Suomessa ei ole tällaisia kenttiä, joten peliä joudutaan hiukan soveltamaan.
Nelinpelissä on kiinnitettävä erityistä huomiota liikkumiseen ja pallon lyömiseen, koska samalla pienehköllä kenttäalueella on neljä pelaajaa.
Nelinpeliin pätevät tietyt taktiikat, jotta peli sujuisi eikä vaaratilanteita syntyisi. Pelimuoto edellyttääkin kohtalaisen paljon taitoa ja kokemusta.

LÄMMITTELY
Parit pallottelevat erikseen ennen ottelun alkua, kumpikin 2,5 minuuttia.

SÄÄNNÖT
Parit lyövät palloa vuorotellen niin, että kumpi tahansa parin pelaajista voi palauttaa pallon. Käytännössä lyöntivuoroa määräävät tietyt nelinpelille ominaiset taktiikat. Nelinpelissä noudatetaan pääasiassa kaksinpelin sääntöjä. Huom! Kahden pisteen ero -sääntö ei koske nelinpeliä.

SYÖTTÖ
Parit syöttävät vuorotellen siten, että parin ykkössyöttäjä syöttää, kunnes pari häviää pallon. Tämän jälkeen toisen parin ykkössyöttäjä syöttää, kunnes pari häviää pallon. Sitten kakkossyöttäjät syöttävät saman kaavan mukaan. Syöttöjärjestystä ei saa muuttaa ottelun kuluessa. Arvonnan ja erän voittaja aloittaa seuraavan erän syöttäjänä. Erän alkaessa parin on ilmoitettava, kummalta puolelta pelaajat vastaanottavat syöttöä, eikä järjestystä saa muuttaa erän kuluessa.

ESTÄMINEN
Squashliitto suosittaa, että pelattaessa nelinpeliä kaksinpelikentillä estämissääntöjä on syytä lieventää seuraavasti:
1. Kun viimeksi lyönyt pelaaja estää, tuomitaan stroke.
2. Kun viimeksi lyöneen pelaajan pari estää, tuomitaan let, edellyttäen että estänyt pelaaja on kaikin tavoin pyrkinyt väistämään.

Täydelliset nelinpelin säännöt englanniksi